FATUM.AT.UA
FATUM.AT.UA  Привіт! Ви можете зареєструватись!

Головна |  Форум |  Новини |  Статті |  Фото |  Нові тести |  Реєстрація
П'ятниця, 29.03.2024, 09:16



Info e-mail Press



 
  "Ви скажете, що я мрійник, але я не один такий" Джон Леннон
Головна » 2007 » Грудень » 3 » Шоколадний світ: історія, користь, насолода...
Шоколадний світ: історія, користь, насолода...
13:20
Шоколад: смачний і поживний

Хто з нас хоча б раз у своєму житті не ласував шоколадом? Діти і дорослі, прості домогосподарки і бізнесвумен – ніхто не встоїть від солодкої спокуси. Тим більше, що шоколад не лише надзвичайно смачний, а й корисний: він покращує настрій, фізичний стан людини, додає бадьорості, сповнює нас життєвим тонусом.

Але чи знаємо ми як і коли з’явилися ці ласощі, які є види шоколаду і чим він корисний для нашого здоров’я?

Історія шоколаду

Шоколад, як виявляється, з’явився ще 3 тис. років тому. Відкрили його ольмеки – цивілізація, що проживала на березі Мексиканського заливу в Америці. Лінгвісти дослідили, що слово «какао» вперше прозвучало як «kakawa» приблизно за тисячу років до нашої ери, тобто саме в момент розквіту цивілізації ольмеків.

Згодом на зміну ольмекам прийшла цивілізація Майя. Спустившись з плоскогір, вони почали вирощувати какао-дерева. І саме вони вперше вжили слово «какао» в сучасному значенні.

В Європу ж шоколад потрапив завдяки Христофору Колумбу. Він привіз какао-боби іспанському королю Фердинанду зі своєї експедиції до Нового Світу. Тоді на них ніхто не звернув уваги, адже крім какао-бобів знаменитий мореплавець привіз ще безліч інших скарбів. Але через сто років в Європі шоколад став привілегією «вершків» суспільства. За згадками історика Овієдо «його міг собі дозволити пити лише багатий і благородний, адже він буквально пив гроші. Какао-боби використовували як валюту всі нації. За сто какао-бобів можна було купити хорошого раба»

А ось ліцензію на шоколадне виробництво вперше винайшли італійці. В 19-ому столітті з’являються перші шоколадні плитки, тоді ж француз Жан Неус винаходить першу цукерку з начинкою праліне.

Види шоколаду

Взагалі існує 3 основних різновиди шоколаду: бельгійський, чорний, гіркий. В кожного – свої смакові якості і склад. До складу чорного шоколаду, наприклад, входять: какао-маса, цукор, какао-масло. Бельгійський шоколад складається з какао маси, цукру, і різних добавок – ванілі і ароматизаторів. А ось до складу гіркого шоколаду входять високоякісна какао-маса, цукор

А тепер детальніше про кожен з різновидів шоколаду…

Чорний шоколад

Визнаний найбільш корисним з усіх видів шоколаду. За дослідженнями швейцарських вчених, його вживання може запобігти серцево-судинним захворюванням, звуженню артерій. Крім того, гіркий чорний шоколад покращує мозкову діяльність, допомагає в екстремальних обставинах, лікує від депресії. Високоякісний чорний шоколад навіть здатний покращити роботу судин протягом більше ніж 3-ох годин.

Бельгійський шоколад

Вважається одним з найкращих видів шоколаду в світі. Серед його найпопулярніших начинок – кава, лікери, фрукти, горіхи, іноді змішані зі свіжими вершками.

Історія бельгійського шоколаду почалася не так давно, а у 18 столітті, вже після того, як ним насолоджувалися Іспанія, Англія і Франція. Цікаво, що спочатку це був продукт лише для чоловіків, його мали право куштувати лише воїни і лише в рідкому вигляді, адже гострий напій зі спеціями додавав сили і хоробрості. Згодом іспанці змінили склад шоколаду і додали до нього цукор і ваніль. Таке поєднання дуже сподобалось священнослужителям і дамам.

До середини 19-ого століття шоколад використовували як лікувальний засіб при внутрішніх розладах, тому першими його виробниками в Бельгії стали, як не дивно, фармацевти. Приблизно в 1850 році з’являються перші шоколадні гільдії, а з 1890 року починається перший рекламний бум шоколаду.

Гіркий шоколад

Його називають найрідкіснішим з видів шоколаду. Це можна пояснити вкрай важким способом його приготування – шоколад піддають досить складному процесу обробки, який називається алкалізацією, для того, щоб він не шкодив шлунку. Крім того, для приготування гіркого шоколаду обов’язково потрібні какао-боби високої якості.

Якісний гіркий шоколад досить дорогий, оскільки він на 72 відсотки складається з натурального какао, адже какао-боби низької якості додають йому кислуватого смаку, а це сприяє підвищенню кислотності шлунку.

Найкращі сорти какао, які використовують для виготовлення гіркого шоколаду, ростуть в Африці, в районі Гани. Для отримання бобів високої якості вік рослини повинен бути не меншим за 10 років.

Користь шоколаду

Про те, що шоколад не лише смачний, але й корисний, знали давно. Колись він входив до складу пайку військовослужбовців. В наш час люди, купуючи плитку шоколаду, підсвідомо використовують його не лише як ласощі, а й як спосіб заспокоїти нерви. До речі, медики стверджують, що шоколад «заспокоює» чоловіків набагато більше, ніж жінок.

Дегустація шоколаду

На дегустаціях шоколад прийнято їсти, запиваючи хорошим ковтком міцного чаю без цукру. Вживання шоколаду в домашній обстановці в колі гостей відрізняється від офіційних церемоній: ви можете запропонувати витриманий коньяк чи шампанське. Якщо ви вважаєте, що краще подати до шоколаду каву, - додайте в неї крапельку бальзаму.

Сам шоколад у плитці розламується на шматочки і викладається на кругле блюдце, яке потрібно зробити з фольги від шоколаду. Саму шоколадну плитку під час цього можна покласти на кольорову обгортку, після чого висипати в блюдце.

Тому ласуйте шоколадом будь-де і будь-коли, самі і в компанії, і він додасть вам життєвих сил, бадьорості, і просто хорошого настрою.

СМАЧНОГО!!!

FATUM.AT.UA Шоколадний світ: історія, користь, насолода...
 
Категорія: С новым 2009 годом!! | Просмотров: 1157 | Додав: Korandes | Рейтинг: 0.0/0 |
Скачать бесплатно МР3:

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]


Украинская Баннерная Сеть


Форма входа

Цікавинки
Життя без цукерок стає довшим

Чем полезен хлеб?
Энергетические напитки опасны для сердца

Как научиться убеждать других?

Пошук
 



Ваша думка
В житті найголовніше..
Всего ответов: 259

Випадкове фото

Світ Фатума

Інше по темі




Украинская Баннерная Сеть

Статистика




Карта сайта :: Афоризми :: Ігри для вечірок :: Бізнес-проекти :: Цікаві новини :: Имя на японском
Copyright "Rik Korandes Creations (R)" 2024
Rambler's Top100 МЕТА - Украина. Рейтинг сайтів