FATUM.AT.UA
FATUM.AT.UA  Привіт! Ви можете зареєструватись!

Головна |  Форум |  Новини |  Статті |  Фото |  Нові тести |  Реєстрація
Четвер, 28.03.2024, 12:15



Info e-mail Press



 
  "Ви скажете, що я мрійник, але я не один такий" Джон Леннон
Головна » 2007 » Листопад » 27 » Новий рік в інших країнах
Новий рік в інших країнах
14:46
Китайський Новий рік
Святкування Нового Року в китайському кварталі Лондона (Chinatown, London)

Святкування Нового Року в китайському кварталі Лондона (Chinatown, London)



Китайський Новий рік (chunjie, трад.китайськ. 春節, або 農曆新年) традиційно припадає на перший молодик першого місяця року, між 12 січня і 19 лютого. Після введення григоріанського календаря це свято стали називати "святом весни", щоб відокремити його від Нового року за західним стилем. Первісний зміст свята полягав у даруванні подарунків, суттю яких було побажання, щоб новий врожай був багатим.

Свято Весни триває кілька днів. Як правило, напередодні китайці купляють новорічні подарунки, прибирають у хаті, красять двері й вікна новою червоною фарбою, а також шиють або купують нові плаття, кофточки, костюми та інше. Обов'язковий ритуал - Новорічна вечеря, за якою збираються всі члени родини. Обов'язково й спільне готування найбільш популярного китайського блюда - пельменів (цзяоцзи), які, згідно китайської традиції символізують самі добрі побажання всім родинам, серед яких найбільш бажане - народження синів.



Наступного ранку наступає великий час загального примирення, коли всі члени родини - літні й діти, у своїх нових гарних убраннях, з поздоровленнями й побажаннями всіх земних благ, будуть відвідувати родичів і сусідів.



Згідно традиційного китайського календаря, що заснований на спостереженнях руху Сонця, Місяця та Юпітера, роки об'єднуються в 12-річні цикли, причому кожен з років символізує певна тварина. Це — щур, бик, тигр, заєць, дракон, змія, кінь, вівця, мавпа, півень, собака, кабан. На основі 12-річного циклу складається китайський гороскоп.


Новий рік у Японії
Японський варіант "новорічної ялинки" — прикраса з сосни і бамбука кадомацу ("сосна у воріт"). Її традиційно виставляють перед воротами будинку, запрошуючи божество нового року оселитися у ньому на час свят.




Японський варіант "новорічної ялинки" — прикраса з сосни і бамбука кадомацу ("сосна у воріт"). Її традиційно виставляють перед воротами будинку, запрошуючи божество нового року оселитися у ньому на час свят.


Навіть малі японці одягають у Новорічні дні традиційний одяг.

Навіть малі японці одягають у Новорічні дні традиційний одяг.



В Японії Новий рік вважається найбільшим святом, яке відмічають протягом декількох днів. Святкування на сході країни тривають сім днів, а на заході — цілих п'ятнадцять. До 1868 року Новий рік відзначали за китайським сонячно-місячним календарем у лютому-березні. Однак після вестернізації Японії і впровадження григоріанського календаря його почали відмічати 1 січня.



Більшість традицій святкування Нового року в Японії сягають 17 — 18 століття. Серед них обов'язкова відправка поштівок з новорічними привітаннями начальникам, старшим і просто знайомим.



На відміну від європейських всенічних гулянь, Новий рік в Японії зустрічають зі сходом сонця. Дзвони буддійських храмів відбивають 108 ударів, які, на думку японців, виганяють 108 порочних людських страстей. З останнім ударом належить лягати спати, щоби встати перед світанком, вийти на вулицю і зустріти Новий рік з променями сонця, що сходить.



Японський традиційний новорічний стіл складається з пісної їжі — о-сетті. Цим він подібний до традиційного українського стола на Різдво. Серед страв обовов'язково присутні суп одзоні, рисові пампушки моті, овочі та морепродукти. Кожна страва має певне символічне значення. Морська капуста конбу означає радість, смажені каштани — успіх, ікра оселедця - багатодітність, чорні солодкі боби і горох - здоров'я, смажений короп - силу і спокій, креветки - довголіття, мандарини — багатство.



У перші дні Нового року японці також відвідують синтоїстські святилища. Одягнувши традиційне кімоно, вони вимолюють у місцевих богів благословення і процвітання у цьому році. Як правило, у ці дні прийнято купувати різноманітні амулети, як то зображення тварини-покровителя року або стріли-обереги.



Єврейський Новий рік

Єврейське свято Рош-ашана
(івр. ראש השנה‎) — (глава року) відзначається через 163 дня після Песаха (єврейської паски) (не раніше 5 вересня й не пізніше 5 жовтня). У цей день починається десятиденний період духовного самозаглиблення й покаяння. Наступних 10 днів до судного дня (Йом-Кипур - івр.ום כיפור‎) називають «днями тшува» ("повернення" - мається на увазі повернення до Бога). Їх називають також "дні каяття" або "дні трепету". Вважається, що в Рош-ашана вирішується доля людини на рік уперед. У першу ніч свята євреї привітають один одного побажанням: "Так будете ви записані й підписані на гарний рік у Книзі Життя!". Віруючі облачаються у світлі одяги. Під час святкової трапези прийнято вмочати халу або яблуко в мед.




Мусульманський Новий рік



Мусульманський Новим роком вважається перший день місяця Мухаррам (араб. محرّم) за Мусульманським календарем. Місяць Мухаррам вважається місяцем, коли пророку Мухаммеду довелося зробити знамените переселення (хіджра) з Мекки в Ясриб (названий пізніше містом Пророка, тобто Мединою) разом з родиною й близькими.



Прибуття Пророка в Ясриб більшість істориків датує 24 вересня 622 р. за Юліанським календарем. Однак вести літочислення з хіджри почали лише в 637 р., у період правління другого праведного халіфа Омара ібн Аль-Хаттаба. При цьому по велінню халіфа за відправну точки нової ери був узятий не сам день прибуття Пророка в Медину, а 1 мухаррама (перший день першого місяця) того ж року. Цей день відповідав 16 липня 622 року за юліанським календарем.



Оскільки мусульманський календар заснований винятково на зміні місячних фаз і містить 354 або 355 днів, початок року може припадати на будь-яку пору року.



Новий рік для мусульман - це час духовних міркувань і праведних справ, коли кожен прихильник ісламу повинен подумки доторкнутися до джерел своєї віри й надати необхідну допомогу ближнім. За бажанням дозволяється дотримувати поста.



Місяць мухаррам уважається сприятливим часом для початку нових справ, а шлюб, укладений у цей час, по ісламському повір'ю, буде довгим і щасливим.

FATUM.AT.UA Новий рік в інших країнах
 
Категорія: С новым 2009 годом!! | Просмотров: 2498 | Додав: Korandes | Рейтинг: 0.0/0 |
Скачать бесплатно МР3:

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]


Украинская Баннерная Сеть


Форма входа

Цікавинки
Життя без цукерок стає довшим

19 тайных и явных желаний мужчины
Блондинка – это состояние души

Фатум

Пошук
 



Ваша думка
Скільки Вам років?
Всего ответов: 597

Випадкове фото

Світ Фатума

Інше по темі




Украинская Баннерная Сеть

Статистика




Карта сайта :: Афоризми :: Ігри для вечірок :: Бізнес-проекти :: Цікаві новини :: Имя на японском
Copyright "Rik Korandes Creations (R)" 2024
Rambler's Top100 МЕТА - Украина. Рейтинг сайтів